3 Şubat 2014 Pazartesi

Redis


Redis, veriyi hafızada tutmaktır. Redis, alışveriş sepetindeki ürünleri veritabanında tutmamaktır. Redis, geçici olan hiçbir şeyi veritabanına gereksiz yere yazmamaktır. 

Redis, açık kaynaktır. Redis, basit değil ama sade bir yapıya sahiptir. Redis, çeşitli veri yapıları kullanmaya imkan sağlayan bir sunucudur. Redis, bir key (anahtar) - value (değer) store (deposu)'dur. 

Redis yüksek performanslı cacheing mekanizmasına sahiptir. Redis, memcached'den farkıdır. Memcached, sadece veri girişi ve çıkışı yapabilir. Redis, veriyapıları kullandığı için bir çok atomik fonksiyonu destekler. Redis ile bir string'e yeni stringler ve değerler ekleyebilirsiniz. Memcached, veriyi RAM'de tutar ancak tuttuğu veriyi dosyaya yazmaz, yazamaz. Memcached, üzerinde çalıştığı server kapandığı zaman sonlanır. 

Pekiyi redis öyle midir? Redis'de veriyi RAM'de tutar ancak istenen aralıklarla veriyi diske (dosyalara) kaydebilir. Şöyle ki Redis belirli periyotlarda aklında tuttuğu verileri bir dosyaya yazdığı için veri kaybı söz konusu değildir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder