4 Şubat 2014 Salı

Apache Lucene


Lucene günümüzde oldukça popülerdir ve pek çok web sitesi ve uygulamada kullanılmaktadır. Full text arama içeren her türlü masa üstü veya web uygulamasında Lucene kullanılabilir. Duydum ki Twitter, Mysql'i bırakıp 2011 yılında Lucene'e geçmiş. Bu geçiş Twitter'ın çok büyük arama ihtiyacını karşılamak için sistemleri 3 kat hızlandırmış. 

Lucene, Java dili ile yazılmış açık kaynak bir kütüphanedir. Her ne kadar Java’da yazılmış olsa da, bugün diğer dillerde de kullanılabilmektedir. Lucene; Delphi, Perl, C#, C++, Python, Ruby ve PHP gibi birçok farklı dilde yeniden yazılmıştır. 

Bir kütüphane olduğu için de hemen kurup kullanabileceğiniz bir uygulama değildir.Sağladığı API ile kolayca fulltext aramaları yapan bir uygulama geliştirebilirsiniz. 

Lucene ile Wildcard, Fuzzy, Proximity, Range, Boosting a Term, Boolean Operatörler kullanılarak arama yapılabilmektedir. Lucene; PDF, HTML ve Microsoft Word belgeleri gibi birçok farklı dosya türü içinde arama yapabilmekte ve sonuçları listeleyebilmektedir. 

Lucene birçok alt projeden oluşmaktadır. Apache'nin projelerinden Nutch, Lucene'i temel almakta, listeleme, arama ve HTML sayfası içinde ayrıştırma yapabilmektedir. Apache'nin diğer projelerinden Solr ise Lucene üzerine kurulmuş gelişmiş bir arama sunucusudur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder